Door: Patricia Merle

Coachen is maatwerk!


Ik sta voor een volgende stap in mijn loopbaan binnen de kinderopvang. Vanaf 1 januari 2019 ruil ik mijn functie als leidinggevende bij Kindercentrum Le Garage in Bergen op Zoom in voor die van Pedagogisch coach vanuit &Ko Partners in kinderopvang. Het wordt voor mij een mooie uitdaging om in die nieuwe functie mijn collega’s binnen Le Garage te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling en de realisatie van organisatiedoelstellingen. Met pedagogische coaching gaan we echt een verdiepingsslag maken.

De nieuwe wet- en regelgeving verplicht iedere organisatie binnen de kinderopvang vanaf 1 januari 2019 serieus werk te maken van pedagogische coaching. Dat heeft de nodige impact, zeker voor de relatief kleinschalige kinderdagverblijven. Er komt immers een compleet nieuw aspect binnen de bedrijfsvoering bij. Dat zal voor iedereen even wennen zijn. In dat opzicht is het een voordeel dat ik als pedagogisch medewerkster en leidinggevende al veel praktijkervaring in mijn bagage heb. Daardoor weet ik wat er binnen de diverse kindgroepen en op managementniveau leeft en speelt. Als leidinggevende was ik vooral sturend bezig, terwijl ik als pedagogisch coach meer de diepte in kan gaan met de collega’s. Leidinggeven en coachen zijn echt twee totaal verschillende dingen die naar mijn overtuiging niet te combineren zijn.

Pedagogische coaching is voor iedereen nieuw

De jarenlange ervaring binnen de kinderopvang komt nu goed van pas bij mijn nieuwe functie. Ik vind het ook een voordeel dat ik pedagogische coaching eerst kan gaan implementeren binnen een organisatie die ik al heel goed ken. Pedagogische coaching is voor iedereen nieuw en het vertrouwd raken aan iets nieuws kost tijd en energie. Het is voor ons allemaal een mooie ontdekkingstocht. Mijn aanpak is gericht op de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.

Het inbedden van pedagogische coaching binnen de kinderopvang wordt hoe dan ook een boeiend en uitdagend proces. De ervaringen die ik met mijn collega’s binnen Le Garage opdoe gaan we binnen &Ko Partners in kinderopvang optimaal benutten om pedagogische coaching ook binnen andere kleinschalige kinderopvang te optimaliseren. Het zal nu, maar ook in de toekomst altijd een kwestie van maatwerk zijn. Geen mens is immers hetzelfde en dat geldt ook voor alle medewerkers, kinderen en ouders die bij de kinderopvang betrokken zijn. Dat maakt mijn werk juist zo leuk en afwisselend.

Benieuwd wat &Ko voor u kan betekenen?

We verzorgen jaarlijks coaching op maat, wat financiële impact op de organisatie minimaliseert. Neem contact met ons op om de aantrekkelijke mogelijkheden te bespreken.

Download blog als PDF

Maak je keuzes, dan kiezen mensen voor jou!


Wat is het fijn om klein te zijn. Natuurlijk zijn er moeilijkheden als gevolg van het ontberen van een grote […]

De kracht van kleinschalige kinderopvang


Aan het einde van het jaar 2000 maakten mijn vrouw en ik ons op voor de opening van onze eerste […]